Overzicht van de door ons aangeboden trainingen. Alhoewel het basis materiaal voor de training bij ons aanwezig is, worden trainingen altijd in overleg en op maat samengesteld. Zodat ze aansluiten bij het kennisniveau en de behoefte van de deelnemers. Wij geven deze trainingen voor groepen van 10 tot 16 mensen.  

Tijdens de trainingen verstrekken wij een PDF met daarin alle slides die tijdens de training langs komen als ook een lijst met relevante links, zodat je online in je eigen tempo de stof verder eigen kunt maken.

Data opschonen

Doel

Deelnemers aan de slag met het opschonen van (eigen) data

Wat

Het leren van de diverse technieken die nodig zijn voor het opschonen van data. Denk daarbij aan het verwijderen van doublures, checken of de belangrijke velden zijn ingevuld, het aanpassen van ongewenste of overbodige karakters. Doormiddel van een hands-on-training, waarbij ze voor de gevorderde opdrachten met de eigen data aan de slag gaan. De eenvoudige opdrachten zijn namelijk bedoelt om de techniek zelf in de vingers te krijgen. Na de training kunnen deelnemers zelfstandig aan de slag met het opschonen van data.

Hoe

Deelnemers gaan met hun eigen laptop aan de slag. Wij leveren een open refine omgeving voor iedere deelnemer. Waar de deelnemers met hun browser naar toe kunnen gaan. Vooraf wordt aan de deelnemers gevraag om bestanden aan te leveren, die zij willen opschonen. Zo niet hebben wij zelf materiaal beschikbaar waar we tijdens de training mee aan de slag kunnen.
De training is primair een hands-on training. Stap voor stap gaan we door de verschillende technieken om data op te schonen. Per stap geven we aan wat we gaan doen en leggen we de werking van de techniek uit. De stof bestaat uit een beschrijving van de techniek, inclusief het doel, waarvoor we de techniek toepassen. Voorbeelden, waarbij deelnemers aan de hand door een techniek worden geleidt. Daarna krijgen ze opdrachten. De meer geavanceerde opdrachten zij zo opgezet, dat die ook op de eigen dataset toe te passen zijn.

Vereisten

Scherm (dat vanuit elke plek in de zaal goed te lezen is. Internettoegang en Wi-fi. Voor de Wifi is het belangrijk dat deze om kan gaan met ongeveer 20 gelijktijdige gebruikers.

Linked Data genereren

Doel

Het omzetten van een bestaande (tabulaire) dataset naar Linked-Data

Wat

Een training over het omzetten van tabulaire data naar Linked Data. Je maakt een eigen configuratie bestand om data te transformeren op basis van het RML vocabulaire. We leren je de theorie die bij dit vocabulaire hoort en laten de data omzetten met behulp van RML gebaseerde tooling. Daarna pas je de kennis toe op de dataset die je zelf hebt meegenomen. Daarmee pas je de net opgedane kennis zelfstandig toe.

Hoe

Deelnemers gaan met hun eigen laptop aan de slag. Wij leveren tooling om data te beschrijven en om te zetten naar Linked-Data. Deelnemers wordt gevraagd om hun eigen dataset mee te nemen. Wel gaan ze in eerste instantie aan de slag met voorbeeld data. In het laatste kwart van de training kan men dan met de eigen data aan de slag.
De training is primair een hands-on training. Stap voor stap leggen wij het verband tussen tabulaire data en Linked Data uit. Per stap geven we aan wat we gaan doen en leggen we de werking van de techniek uit. De stof bestaat uit een beschrijving van de techniek, inclusief het doel, waarvoor we de techniek toepassen. Voorbeelden, waarbij deelnemers aan de hand door een techniek worden geleidt. Daarna krijgen ze opdrachten. De meer geavanceerde opdrachten zij zo opgezet, dat die ook op de eigen dataset toe te passen zijn.  

Vereisten

Scherm (dat vanuit elke plek in de zaal goed te lezen is. Internettoegang en Wi-fi. Voor de Wifi is het belangrijk dat deze om kan gaan met max. 20 gelijktijdige gebruikers.

Introductie Linked Data

Doel

Uitleggen wat Linked Data, SPARQL, RDF en al die vocabulaires zijn.

Wat

In deze training leggen we je uit wat Linked Data is. Hoe RDF triples zich verhouden tot andere formaten. Wat het nut is van al die vocabulaires en hoe die zich tot elkaar verhouden. Wat het nut is van unieke identifiers en de rol van het termennetwerk daarin en hoe dit alles bij elkaar zorgt dat datasets met elkaar verbonden zijn.

Hoe

Interactief gaan wij met de deelnemer door het Linked Data landschap. De training is hiervoor in diverse hoofdstukken opgedeeld. Per hoofdstuk is er een stuk theorie, gevolgd door vragen en opdrachten. Dit kan met je mobiel, maar het is handig om hiervoor een eigen laptop bij de hand te hebben.

Vereisten

Scherm (dat vanuit elke plek in de zaal goed te lezen is en Internettoegang middels Wi-fi.